De volgende beurs zal op 14 oktober worden gehouden. Het item is dan: Prentbriefkaarten Brabants dorpsleven.


Het Item voor de maand oktober 2018 is: Prentbriefkaarten Brabants dorpsleven.
 

Op 14 oktober zal Albert Pennings zijn zeer uitgebreide prentbriefkaarten-collectie over het Brabants dorpsleven tentoonstellen.

Op de prentbriefkaarten van de serie Brabants Dorpsleven, naar het Duits meestal ansichtkaarten genaamd, staat het leven en werken van Brabanders tussen ongeveer 1900 en 1960 afgebeeld. Het veelzijdige leven van eenvoudige dorpsbewoners werd hierop getoond. Werkzaamheden in en om de boerderij werden op de gevoelige plaat vastgelegd in een tijd toen fotografie nog een zeldzaamheid was.
Weinig streken in ons land kunnen roemen op zo’n unieke serie als het ‘Brabants Dorpsleven’. Vanaf circa 1900 hebben fotografen het dagelijks leven van Brabantse mensen gefotografeerd. Men moet bedenken dat de foto’s vaak geënsceneerd zijn. De fotograaf en de drukker wisten goed wat de mensen mooi vonden en wat goed verkocht werd. Men liet de mensen bepaalde handelingen verrichten en de boerinnen bij hun dagelijkse werkzaamheden soms de goede poffer opzetten, vaak wilden de boerinnen dat zelf om er op zijn zondags uit te zien. Toch zijn deze opnames zonder uitzondering documenten van grote historische waarde.

De meeste prentbriefkaarten zijn uitgegeven onder de serietitel ‘Brabants Dorpsleven’, maar veel andere variaties komen voor, zoals: Landleven, Brabantse type, Brabantse klederdracht of gewoon Noord-Brabant. Schitterende afbeeldingen in deze folkloristische series tonen ons het leven en werken van onze Brabantse voorouders.

Al met al moge het duidelijk zijn dat prentbriefkaarten waardevolle getuigen zijn van een verdwenen verleden. De beelden en ook de teksten illustreren wat er in de loop van tijd veranderd is in het leven van de mens, zowel in de stad als op het platteland. Het bewaren en bestuderen van prentbriefkaarten verdient dan ook de nodige aandacht en zeker ook waardering.

Als u onze beurs op 14 oktober aanstaande bezoekt, neem dan vooral een kijkje bij de verzameling van Albert.

 

Onze ruilbeurzen in de Walnoot.

De Vereniging Boxtelse Verzamelaars houdt haar ruilbeurzenin het Gemeenschapshuis 'De Walnoot'. De grote zaal biedt voldoende ruimte, en voor de speciale items is het podium beschikbaar.


 
De Grote Internationale Verzamelmarkt 2018 Nieuwegein.
 Op 27 en 28 oktober 2018 zal in Nieuwegein weer een verzamel- en curiosamarkt worden gehouden. Er zullen zeker weer 570 standhouders uit binnen- en buitenland deelnemen aan deze beurs.

Naast de normaal voorkomende verzamelonderwerpen zoals postzegels, munten, sigarenbandjes, lucifermerken en oude prentbriefkaarten is er een grote groep deelnemers met de meest uiteenlopende verzamelonderwerpen zoals: Oude poppen, militaria, oorlogsdocumentatie, tabacologie,topografie, Art Deco, boeken en tijdschriften, foto-knipsels, oude couranten, Coca-Cola, Anton Pieck, speldjes, grammofoonplaten, oude blikken, Oranjehuis, eierdoppen, oud speelgoed, Lego, papiergeld, pillendoosjes, te veel om op te noemen. Voor meer info zie: verzamelendnederland


Filafair… 2019

Filafair zal op 9 en 10 maart 2019 weer worden gehouden. Deze editie wordt dit keer gehouden in Nijmegen in samenwerking met Noviopost die in 2019 hun 35 jarig bestaan vieren. De kwalitatief hoogstaande beurs voor verzamelaars en filatelisten geeft alle gelegenheid om nieuwe aanwinsten te vinden en informatie uit te wisselen.

Locatie:

O.C. Huisman sporthal, Dennenstraat 25, 6543 JP  Nijmegen.
Voor meer informatie zie: http://www.filafair.nl
VerzamelaarsJaarbeurs 2018 Utrecht.

 Op 17 en 18 november 2018 zal er weer een VerzamelaarsJaarbeurs worden gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Zoals altijd gehouden in combinatie met de Mega Platen & CD Beurs.

Op ruim 2000 kramen verdeeld over 5 hallen is alles te vinden wat er maar te verzamelen valt, van porseleinen poppen tot design artikelen, en van serviesgoed, anzichtkaarten, munten, postzegels tot zakhorloges. Voor wie graag snuffelt in antiek en curiosazaken, of gewoon een gezellig dagje rond wil snuffelen en unieke items dan is de halfjaarlijkse VerzamelaarsJaarbeurs een waar paradijs. 
De openingstijden zijn op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.verzamelaarsjaarbeurs.nl .